Verslag gezinstocht juli 2015

zaandamtocht juli 2015Hierbij het leuke verslag van Arijenne v/d Leij die mee geweest is op de eerste Sailing Kids gezinstocht van 2015, gesponsord door Rotary Club Zaandam;
Dag 1:
Zaterdag een beetje onwennig stappen we aan boord spannend want we kennen elkaar niet. De hutjes zijn klein maar met eigen wasbak. er is een douche en toilet aan boord. 
Het is wel smal, voor jm best moeilijk manoeuvreren hij heeft nu 24/7 balansoefening 
We gaan meteen aan het werk, de zeilen moeten gehesen, knopen gelegd, boeien naar binnen, of naar buiten.we varen met 2 zeilen richting Stavoren.  
Uit de kombuis ruikt het heerlijk, geuren mengen zich met zoete waterlucht de zonsondergang is prachtig. En dan ineen een golf van misselijkheid oei, dat voelt beroerd.
Buiten op het dek en maar snel wat eten, gelukkig zakt het snel. In middels is het 21.00 uur, de tijd vliegt. Of je hebt geen besef van de tijd. Alle zeilen worden "opgeruimd" we hebben al veel geleerd, knopen 8 8 9 en nog een knoop de mastworp, voor mij is het allemaal wiskunde. Later op het dek met zijn allen, elkaar beter leren kennen, borreltje en hapje erbij. 00.00 naar bed, slapen, maar oei dat slaapt vreemd, de geluiden, het smalle bed, om 05.00 begint mijn dag, heerlijk weer op het dek.

Lees ook het verslag van de andere 6 dagen!! ;-) >>> 

REGISTER_TO_READ_MORE

Verslag gezinstocht juli 2013

Verslag Sailing Kids gezinstocht 22 t/m 27 juli 2013

Ons is gevraagd om onze belevingen van de Sailingkids week op papier te zetten. Ik zal "ons" eerst even kort voorstellen. We zijn een gezin bestaande uit 2 mama's en 3 kinderen. Jelle 14, Mees 11 en Annelot van 7 jaar oud.
Twee van onze kinderen hebben een behoorlijke rugzak op medisch gebied. Op 22 juli werden we om 13:00 uur verwacht in de haven van Enkhuizen. Het was stralend weer en we hadden er zin in. Eerlijk gezegd wel met een spannend gevoel want we gingen een week op een boot met 5 andere onbekende gezinnen! Bij aankomst werden we hartelijk welkom geheten door de vrijwilligers en nadat de hutten waren verdeeld gingen we genieten van een heerlijke lunch. Er stond niet veel wind maar zijn richting Stavoren gevaren. Daar zijn we aan gemeerd. Voor de gene die dat wilde die konden een verfrissende duik nemen in het water. Kinderen en volwassen hadden de grootste lol om van de toch wel hoge boot af te springen.

Klik hier om het hele verslag als pdf te lezen!

De schepen

De schepen waarop de Stichting Sailing Kids haar vaartochten organiseert in 2015 zijn de VrijheidMeridiaan en de Vliegende Hollander.

Sailing Kids is gestart met de Meridiaan, een heerlijk varende platbodem en deze wordt ondermeer ingezet voor onze bikkeltochten met jongeren in de leeftijd van 14-24 jaar. Sinds 2 jaar is daar de schoener de Vrijheid bij gekomen. Deze 3 mast schoener heeft meer faciliteiten (zoals bijvoorbeeld een traplift en speciale medische voorzieningen), kan meer mensen herbergen en is daardoor zeer geschikt voor o.a. gezinstochten met (kleine) kinderen.

De Vrijheid: Representatief & Gastvrij (Link naar Naupar)

Topzeilschoener schip Vrijheid

De Vrijheid is een topzeilgaffelschoener, met een diepgang van 2.10 mtr. Een mooie dame uit 1898, die eerst in gebruik is geweest als vrachtschip en in de jaren '80 is omgebouwd tot haar huidige staat.

Door haar imposante verschijning is de Vrijheid een echte blikvanger in elke haven. Maar ook het interieur is de volle aandacht waard, het warme mahoniehout en de nautische inrichting creëren een gezellige, huiselijke en maritieme sfeer.

Benedendeks bevinden zich de stijlvolle hutten, een ruim en gezellig dagverblijf en een open keuken. In het dekhuis met knusse zithoek en is het goed toeven aan het einde van een spannende zeildag.

Naast deze verschillende binnenruimtes, biedt het schip aan dek veel zitruimte om even lekker bij te kletsen of te genieten van het uitzicht. Zowel de crew als het meer dan 500 m² zeiloppervlak zorgen ervoor dat er altijd wel iets te doen is aan dek. Beleef uw eigen vrijheid aan boord. De Vrijheid beschikt over een traplift voor mensen die moeilijk ter been zijn.

Als u wil weten waar de Vrijheid zich op dit moment bevind, klik dan even op deze link (opent in een nieuw venster).

De Meridiaan: Kindvriendelijk & Gastvrij (Link naar Naupar)

Klipper schip Meridiaan

Scheep in op de klipper Meridiaan voor een prachtige zeiltocht. Gaat uw tocht over het Markermeer,  het IJsselmeer of de Wadden? Waar u ook heen wilt, de Meridiaan zeilt u er graag heen. Of u nu een actieve zeiler bent, of liever rustig achterover leunt en geniet van de voorbijtrekkende vergezichten, aan boord kan het allemaal!

Iedereen plezier een dek
Aan dek bevindt van de klipper Meridiaan bevindt zich een royale kuip waar het goed toeven is. Ook kinderen zullen zich prima vermaken, want kindvriendelijkheid staat aan boord van de Meridiaan hoog in het vaandel. Zo biedt de reling optimale veiligheid.

Gezelligheid aan boord
Benedendeks vind u een warm houten interieur. Het dagverblijf van deze klipper biedt alle gasten alle ruimte om samen te komen en bijvoorbeeld te genieten van een maaltijd of een gezelschapsspel. In de open keuken kunt u een maaltijd bereiden, zonder dat u iets van de gezelligheid hoeft te missen.

Overnachten aan boord van de Meridiaan
Aan boord van de Meridiaan kunt u blijven overnachten. Na een dag op uitwaaien op het water kunt u gemakkelijk een comfortabel bed opzoeken in één van de hutten. Alle hutten zijn voorzien van centrale verwarming, dus ook op frisse dagen zult u het niet koud krijgen.

Geschiedenis
In 1903 werd de Meridiaan te water gelaten om tot 1982 als vrachtschip dienst te doen. In die jaren is er het één en ander aan het schip verbouwd. Na de laatste verbouwing vaart deze klipper weer als 2-master, getuigd zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

De locatie van de Meridiaan is ook te volgen op www.marinetraffic.com

Vliegende HollanderDe Vliegende Hollander: Een legende komt tot leven. 
Deze tweemast schoener is met zijn bijna veertig meter lengte één van de grotere zeilschepen op de Nederlandse wateren. Beleef de mythe van de 'Vliegende Hollander' in het echt. De mahoniehouten betimmering aan boord roept de sfeer op van verre landen en vervlogen tijden. De gezellig ingerichte salon mèt bar en piano, draagt bij aan de gezellige sfeer aan boord. Moderne hutten en luxe sanitaire voorzieningen zorgen voor een comfortabel verblijf. Of het nu gaat om een meerdaagse zeiltocht "trossen los!" of gewoon een dagje zeilen op het IJsselmeer, de Vliegende Hollander heeft 't allemaal.

Geschiedenis
Van vrachtvaarder tot zeilend passagiersschip. Oorspronkelijk gebouwd in 1892 als de zeilende vrachtvaarder (Martha) heeft de “Vliegende Hollander” al een hele geschiedenis achter zich. Tot het begin van deze eeuw waren het de zeilschepen die goederen over het water vervoerden.

Met de komst van de motor verdwenen vele klippers van het water. Omdat het een voor die tijd groot schip was, werd er een motor ingebouwd.

Tot 1995 heeft zij als vrachtvaarder de rivieren bevaren. In 1996 ontdekken Klaas en Xandra deze prachtige klipper in de haven van Amsterdam. De droom om samen een schip op te bouwen werd hiermee werkelijkheid.

In de winters van 1996 tot 1999 is het schip grondig gerestaureerd en omgedoopt tot de “Vliegende Hollander” waarna het in het jaar 2000 met een stoere schoenertuigage de zeilende passagiersvaart is begonnen.

Kijk hier voor meer foto's van de Vliegende Hollander!

 

De Sailing Kids schepen in 2016

De schepen waarop de Stichting Sailing Kids haar vaartochten organiseert in 2016 zijn de Vrijheidde Oostvogel en de Hoop.

Topzeilschoener schip VrijheidDe Vrijheid Representatief & Gastvrij (Link naar Naupar)
De Vrijheid is een topzeilgaffelschoener, met een diepgang van 2.10 mtr. Een mooie dame uit 1898, die eerst in gebruik is geweest als vrachtschip en in de jaren '80 is omgebouwd tot haar huidige staat.

Door haar imposante verschijning is de Vrijheid een echte blikvanger in elke haven. Maar ook het interieur is de volle aandacht waard, het warme mahoniehout en de nautische inrichting creëren een gezellige, huiselijke en maritieme sfeer. Benedendeks bevinden zich de stijlvolle hutten, een ruim en gezellig dagverblijf en een open keuken. In het dekhuis met knusse zithoek en is het goed toeven aan het einde van een spannende zeildag. Naast deze verschillende binnenruimtes, biedt het schip aan dek veel zitruimte om even lekker bij te kletsen of te genieten van het uitzicht. Zowel de crew als het meer dan 500 m² zeiloppervlak zorgen ervoor dat er altijd wel iets te doen is aan dek. Beleef uw eigen vrijheid aan boord. De Vrijheid beschikt over een traplift voor mensen die moeilijk ter been zijn. Als u wilt weten waar de Vrijheid zich op dit moment bevind, klik dan even op deze link (opent in een nieuw venster). 


De Oostvogel
Driemastklipper de Oostvogel is in 1898 gebouwd en gedoopt als de ‘vijf gezusters’. Als sleepklipper voor de vrachtvaart deed zij dienst tussen Rotterdam en Antwerpen. In de jaren zestig werd het schip uit de vaart genomen en gebruikt als woonschip.

In 1992/1993 kwam zij aangepast naar de hedendaagse wensen en eisen van de scheepvaart inspectie in de vaart als de ‘Oostvogel’

Een vaartocht met de Oostvogel staat garant voor ontspanning. In samenwerking met de gasten wordt het schip gezeild. Haar riante kuip en dek in combinatie met het sfeervolle, mahoniehouten interieur en de gezellige bar bieden voldoende ruimte om tijdens en na het varen te genieten van een hapje en een drankje.

De hutten zijn ruim en de sanitaire voorzieningen zijn goed en bieden een aangename accomodatie. Ook het dek geeft voldoende bewegingsruimte, ook als er grotere gezelschappen meevaren. De omgeving van de Zuid-Hollandse wateren, de grevelingen, het eiland tiengemeten en het haringvliet bieden een ruim scala aan avontuurlijk zeilwater en aanlegplaatsen, zodat de zeilen ook regelmatig gehesen worden om van stadje naar dorpje te varen. Vaste afvaarthavens zijn Hellevoetsluis en Nieuw Beijerland.

Het interieur van de Oostvogel
Vanuit de kuip komt u via de trap in de grote salon. Geheel in mahonie ingetimmerd is dit zeer sfeervolle ruimte met banken rondom en grote tafels en stoelen. Naar achter toe, onder de kuip, komt u in de gezellige barsalon. Hier staat onze wel geoutilleerde bar en is er eveneens een grote bank met tafels en stoelen. Deze tafels worden tevens gebruikt om het buffet te presenteren, welke gemaakt wordt door de ‘tovenaar’ in de keuken achter de bar. Vanuit de salon naar voren toe komt u langs de toiletten en douches naar de hutten. Ook hier is bij alle betimmering veel mahonie verwerkt. De 9 hutten van de Oostvogel bieden een comfortabele overnachtingsplek aan 24 personen. Ze zijn verdeeld over 3 vierpersoons hutten en 6 tweepersoonshutten. Kijk voor meer foto's op: De Oostvogel

int1int2


 

De_HoopKlipper de Hoop
In 2009 is het gehele voorschip van De Hoop onderhanden genomen en zelfs verlengd. De voorste helft van het schip is gestript, het schip is doormidden gesneden en een nieuwe sectie van 5 meter lang is ertussen geplaatst. Zo is er ruimte gekomen voor meer hutten en meer sanitair. Gebruikmakend van onze jarenlange ervaring is er een optimaal ingedeeld schip ontstaan met 13 hutten, 3 toiletten en 3 douches. 

Het dagverblijf heeft grote ramen en veel daglicht. Met daarin een LCD televisie met satellietontvanger en DVD speler. Ook een radio-CD speler en een mobiele airco zijn aanwezig. Nieuw is de 230 Volt stroomvoorziening die onafhankelijk van de scheepsgenerator en/of walstroomaansluiting functioneert. Zo kunt u, indien nodig, 24 uur per dag over 230 Volt beschikken. Belangrijker dan deze technische voorzieningen is de gezellige sfeer, waar iedereen zich prettig kan voelen.

Ook de stuurhut is voor de gasten vrij toegankelijk. Hier vindt u naast het originele teakhouten stuurrad uit 1911 ook moderne satellietnavigatieapparatuur. De afgelegde route kan op een lcd-monitor in het dagverblijf en de stuurhut gevolgd worden. In het stuurhuis bent u direct betrokken bij de navigatie en geeft de schipper u graag uitleg over het zeilen.

Hutten
Er zijn 30 bedden verdeeld over: 7 tweepersoonshutten, 2 éénpersoonshutten, 2 driepersoonshutten en 2 vierpersoonshutten Deze zijn alle voorzien van:  een wastafelmeubel met warm en koud stromend water, centrale verwarming, schuiframen met voldoende ventilatiemogelijkheden LED verlichting en minimaal 2 stopcontacten (230 Volt) rookmelders dekens/dekbedden en kussens alle bedden zijn standaard 2 meter lang en hebben een 16 cm dik matras op lattenbodem. Alle wanden, deuren en matrassen zijn brandvertragend en het schip voldoet aan de nieuwste brandveiligheidseisen.

In het gehele passagiersverblijf is de stahoogte minimaal 2.10 meter. Voor grotere groepen is er ook nog een vooronder met 4 bedden beschikbaar. Hiermee kunnen in totaal 34 personen aan boord overnachten. Voor meer info: Klik hier De Hoop

dehoop_int

Lantaarnpaal ramt Vrijheid in Volendam.

Nieuws…nieuws…..

Tijdens de aanleg manoeuvre in de haven van Volendam stond er een harde wind. De aanlegplaats was klein maar het zou moeten passen. 

De boegspriet kon een eindje over de steiger steken…. maar plots was daar een lantaarnpaal…. De vrijheid kwam er met lichte verfschade af. Ze is tenslotte ook degelijk gebouwd. Maren moet er even met de kwast langs.

De lantaarnpaal evenwel verloor zijn hoofd en zijn lijf is wat verbogen. Er is nog getracht met wat eerste hulp en wat hechtingen de kop weer op de paal te steken maar het inwendige had toch te veel geleden. Zijn lichtje is gedoofd.

Eerste Tocht 2011 Maandag van start

 

Maandag vertrek de Vrijheid voor de eerste Sailing Kids reis van dit jubileum seizoen
met 6 gezinnen, met 15 kinderen (van 2,5 jaar tot bijna 18 jaar). De Sailing Kids Crew bestaat uit 6 koppen plus schipper Nico en matroos Maren. Nog 2 nachtjes slapen en dan vertrekken ze. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Op facebook elke dag een verslag, foto´s en meer.

REGISTER_TO_READ_MORE

Website/vacature

De website is redelijk op orde. We zoeken echter nog een Joomla! enthousiast/vrijwilliger die het leuk vind om de site verder te ontwikkelen en verbeteringen aan te brengen. Aanmelden kan via joomla!@art-pack.nl

You are here: Home Vaartochten